
Primary Market Technical Note
When a prospectus is required where securities are issued pursuant 
to Schemes of Arrangement 
The information in this note is designed to help issuers and practitioners interpret our Listing Rules, 
Prospectus Regulation Rules, Disclosure Guidance and Transparency Rules, and related legislation. 
The guidance notes provide answers to the most common queries we receive and represent FCA 
guidance as defined in section 139A FSMA.
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In this note we address the question of whether the issue of new securities pursuant 
to a scheme of arrangement under Part 26 of the Companies Act 2006 constitutes an 
offer of transferable securities to the public (“public offer”), which if made to persons 
in the UK would trigger the requirement to publish an approved prospectus under 
section 85 FSMA. We understand that the longstanding and common view among 
practitioners is that issuances of securities in this instance should not trigger the 
requirement for a prospectus as the issuance does not fall within the definition of 
public offer. We believe that the basis of this view is that there is no offer which enables 
investors to buy or subscribe for securities; instead there is a court procedure under 
which members/creditors are asked to vote on and approve an arrangement which 
results in the allotment of securities to shareholders. 

Under the Prospectus Regulation, an approved prospectus is required in the United 
Kingdom if there is a public offer, within the definition in section 102B(1) of FSMA. 
The definition is that there is an offer of transferable securities to the public if there 
is a communication to any person which presents sufficient information on the 
transferable securities to be offered, and the terms on which they are offered, to 
enable an investor to decide to buy or subscribe for the securities in question.

Recital 22 of the Prospectus Regulation assists in the interpretation of ‘public offer’. It 
states that where securities are allocated without an element of individual choice on the 
part of the recipient, including allocations of securities where there is no right to repudiate 
the allocation or where the allocation is automatic following a decision by a court, such 
as an allocation of securities to existing creditors in the course of a judicial insolvency 
proceeding, such allocation should not qualify as an offer of securities to the public.

Where a scheme of arrangement has the result that no individual shareholder is asked 
to make a decision to buy or subscribe for securities, but all shareholders are allotted 
securities automatically if the scheme is approved, in our view an issuer may reasonably 
conclude that there is no public offer of those securities and therefore no prospectus 
is required. 
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In contrast, if a shareholder is being asked to make a choice between different forms of 
consideration, for example where a scheme includes mix and match facilities offering a 
choice between shares and cash, in our view an issuer may reasonably conclude that a 
prospectus should be produced (absent an exemption) because an investor is deciding 
to buy or subscribe for the securities in question. The allocation of shares in these 
circumstances is not automatic, in accordance with recital 22.

Issuers should obtain their own legal advice but may contact us in advance if they are 
concerned that we may seek to challenge their decision not to publish a prospectus 
where securities are being issued pursuant to a scheme of arrangement.


